Friday, November 12, 2004

Chapter 6 - The Player Of The month

As usual, every year bila nak dekat2 raya, my family akan mengadakan operasi "Ops Kasi Bersih Rumah". Every family member wajib participate, x terkecuali sorang pon. But this year perit skit, coz there's part of our house yg tengah renovate. So memang berselerak. It had been quite disadvantageous for me coz I'm the only one left at home since my bros went to work. Dua2 abang aku sama je... yang sorang tu keje time x tentu, kadang2 keje pagi dan kadang2 keje malam. Most of the time yang dia free pon disumbangkan pada TV, PS2 dan his fiancee. Yg sorang lagi, although dapat day off, ada je nak ke office. Pastu balik pon lambat. The rest of his time pon sama mcm my 1st bro, except the fiancee part. Ada la diorang nyer part yang aku kena buat. Nak marah pon abang sendri, plus aku anggap diorang hidup lagi lama, mesti lagi byk housework yg diorang pernah buat berbanding aku, kan? By the way, my father won't stop complaining pasal mat Indon yg keje tu. Katanya x senonoh sebab keje mcm x complete and x proffesional. Bagi aku, my father have the right to nag bout that since he paid them, but what do you expect from them? Totally without proper education and lack of common senses in most of their actions, our peeps still hire them coz they're the only people who's willing to do this kind of job. Berbanding dgn Chinese, they're much more cheaper tapi tu la... selekeh sket keje diorang. It's true. I noticed that kalau Indon buat keje, dtg melenggang je. Kalau nak pakai barang cam baldi katakan, sebat je tuan rumahnyer (Bukan pakai utk cuci ke hape, tapi buat angkut bata atau bancuh simen). Pastu duit mesti mintak dulu baru buat keje dan bila dah abis keje, tinggal bersepah camtu je (mcm rumah dilanggar garuda). Ciri2 ni sangat bertentangan dgn budaya keje org Cina. Bukan nak bias sesape tapi mmg btol pon (but hey! they're not perfect too, rite!).

Adeh! Result xm aku dah kuar smlm. X seperti yang aku harapkan. So, agak frust sket. Tapi itula risiko bila amik sikit paper. You either score giler ataupon flunk. In my case.... hampir2 flunk. Hehehehe (ceh, sempat gelak lagi). I've got 1 "C" for my core paper. My father didn't say much, which I'm soooo relieved. Takut kena fire ngan bapak woooo. Anyway rite now, tgh tunggu jawapan hostel lak. Leceh betol la nak buat rayuan kalau x dapat, so aku sangat2 la harap dapat walaupon participation dalam college's activities aku kurang sket last semester. Heck! Aku cuma gi skali dua je. Itupon masa AF2 datang. Hahahaha.... But that's how they evaluate us and determine whether we're going to stay or not for next sem. Siap kena sign surat "Aku Janji" lagi masa mula2 daftar tu. Payah betol la nak berjanji bende yang aku kurang minat nak buat cam ikut activiti kolej, to do that and do this.... sebab in the end, aku x dapat nak tunaikan janji2 tu sepenuhnya and that makes me a man of a broken promises. Huhuhu..... Tapi apa nak buat... Mcm Donald Trump kata dalam The Apprentice; either you hit the suite or the street. Although it's not the suite that I expected, but hey, I need a place to stay. Plus, duduk kat dalam nih banyak kelebihannya, contohnye boley klua gi kelas lambat sket, dekat ngan library, dekat ngan kelas, murah dan bleh jumpa byk member. Tapi kadang2 tuang kelas gak. Hehehehe.....

:: G Talk ::

:: ViD bOx ::


Wonderboy? - Nobody