Saturday, March 12, 2005

Chapter 21 - The Day To Build Your Empire Out Of Your Dreams

Mari rapat2 adik2, abang2, makcik2, pakcik2, sedara2 dan sedari2 sekalian. Berdagang hamba bukan sebarangan, dagang hamba dagang spesel. Meh nak kasi intro sikit kat mende yang aku nak introduce kat korang....

*sejak bila lak aku pandai guna blog nih utk promote business? Since it's mine... Muahahaha...

Kayla, this business was introduced by my fren, tarmizi a.k.a dugong. Those whois from MRSM Jasin surely kenal la.... He was introduced to this business by also one of my fren, Amri a.ka. meri. It's called 'EmpireDreams'. Cewah, nama cam tajuk starwars lak. Kayla... 1st of all, to those yang dah involve dgn business lain cam LUXOR (betol ke aku eja), Amway ke, Omegatrend ke, dan lain2 supaya jgn makan hati or offended coz it is not my intention to do so. Even korang kalau dah join nama2 tadi pon still bleh join dis business utk dptkan xtra side income (I believe, Mr Farihin (x silap aku student UM ke hape), diamond-something kat LUXOR tu actually dah pon masuk ED). 2nd of all, jangan samakan business ni dgn other business yg disebut tadi coz those business are merely product-based business while ED is service-based business. And 3rd of all, ED is Malaysia made maa.... established 4 years ago but focused their market kat 20 buah negara di serata dunia je time tu(yg mana skrg dah masuk 50). Org M'sia xleh nak masuk market cenggini lagi time tu... HQ kat Kerinchi, Bangsar (ceh! sbb tu la dak2 UM laju je jalan)... Their admin sumee kat 40th floor KLCC (office tau, bukan sebagai janitor...), financially managed by HSBC bank dan byk lg collaboration yang aku malas nak taip.

Imagine this... yer fren wanted to create new email account and he/she ask for ur opinion, for example; you suggest him/her to create new account with yahoo! katakan....pastu dia pon ikut je... but ada yahoo! kasi bonus or reward for what u've done? So, business ni nyer konsep cam introduce this services kat org then dia akan kasi reward ke hape ke....

Standard la mana2 business... ada la level2 dia. Cam ED ni ada 3 lvl. 1st one, bronze merchant (pedagang tembaga) which is more affordable dgn bayaran RM399. 2nd, silver merchant (pedagang perak) yang kena byr around RM1000++ tapi dicover insurance dan kereta punya hape ntah... dan lastly, gold merchant(pedagang emas) yang xleh byr byk manapon nak masuk sebab ianya lebih kpd recognition kat depa2 yang achieve satu lvl yg aku pon xtau.

Utk si pedagang tembaga (nama ni aku gatal2 bubuh sbb cam nama watak komik Tony Wong), dia bukan dpt email je, tapi dapat:
- free web hosting x silap aku >1 GB
- basic 200 merchant point (MP) yg bleh ditukar utk mende2 yg best cam h/p, palm, applePOD, laptop, dan kopi(aku rasa saje je dia nak amik hati pihak2 tertentu...). Ataupun bleh redeem awal2 utk debit card yang bleh swipe kat mana2 kedai berlogo 'MASTERCARD electron' dan ditopup kat mana2 e-Pay @ e-Purse di serata tmpt. Senang kat 7-Eleven je... Debit dia samada korang leh topup sendri atau transfer cash dari account ED korang. Each swipe give yer 1USD (oh ye, btw sumee transaction dlm USD) dan bleh dapat diskaun up to 40% termasuk masa Mega-Sale. 2nd redeem, utk dptkan satu number phone private yg x perlu la cabut sim card ke hape kalau nak pakai coz dia integrate ngan sim card korang. X kesah la pakai DiGi ke, Maxis ke.. rate dia x silap, 30c/min dan lebih rendah lagi kalau call luar negara.
-e-Portal sendri yg mana kat situ la bleh buat sumee urusan check msg ke, transaction transfer duit ke(applied to all bank in da world...kalau ada swiss bank pon bleh pakai), nak tambah konco2 anda ke, nak redeem brg ke... dan jugak edit web korang.
-mobile commerce yg mana bleh buat sumee urusan kat h/phone saje. Tapi skrg xleh access lagi coz tgh upgrade mende tuh...
-car fund. Nanti aku cerita sbb dah lenguh nak taip
-dia ada lagi satu...tapi aku dah lupa...

Aku 1st day masuk je dah generate 20USD + 10MP. Tapi satu je nak bagitau korang, dis thing is totally new kat M'sia, so market sangat2 luas. Meri n da gang dah sapu Unimas dan skrg kat Shah Alam. Pasni aku ingat nak gi Poli Shah Alam. Even Toot kat Aussie pon ajak mat saleh sana masuk. Yela... bukannye niaga payung dan bantal, tapi servis beb!('beb' tu aku amik dari dugong). Selagi ada access internet, kat ceruk antartika pon no hal punye.. tapi xkan nak ajak penguin2 dan singa laut masuk kot...

So, next time aku sambung story pasal camne nak generate income..of course sama cam lain, kena tambah konco2, tapi lagi cambest dan senang...

:: G Talk ::

:: ViD bOx ::


Wonderboy? - Nobody