Saturday, May 21, 2005

Chapter 32 - Bali, Island of Paradise

This post is due for 1 week. Hohohoho....malas lak 2-3 hari nih. Neway, meh nak crite sket pasal Bali.

Geographically
Located at south of Malaysia, east of Tanah Jawa and north of Australia. Infact, aussie refer Bali as backyard of Australia sebab lebih dekat Bali ngan Australia than Bali ngan M'sia. M'sia ---> Bali through airflight mengambil masa 3 jam. Kalau naik perahu x tau la bila nak sampai.
Click here for map

Peeps
Majoriti org disana beragama hindu. The religion was brought in by people of majapahit who fleed from demak when demak invaded jawa. This part of invasion was shown in Puteri Gunung Ledang the Movie masa Azmil Mustapa a.k.a otai demak jumpa ngan Alex Komang a.k.a otai majapahit nakkan wang perlindungan. Ah, melalut plak sekejap.....By the way, org Islam adalah golongan minoriti disana. Masjid pon bleh kira ngan jari bilangannya. Masalahnye muka diorang yang hindu dan islam nak sama je sume, kalu xde calit kat dahi tu dah x kenal mana satu hindu dan mana satu islam. So, to differentiate kenalah tanya nama diorang. Kalau org islam, namanya lebih kepada nama org melayu @ islam cam Aminah, Salamiah, Ahmad dll.. Kalu org hindu, namanya mesti ada tambahan yg menunjukkan turutan dalam keluarga cam 3rd child mesti ada 'Komang' dalam namanya dan 4th child mesti ada 'Ketut' dalam namanya. Yg 1st ngan 2nd tuh aku dah lupa....

Home Decor
Memang spesen umah2 kat bali. Rekabentuk dia mmg dari dulu cenggitu. Each home has to have a home temple. Kalau nak aku 'describe'kan, home temple tu rupanya cam kerusi umpire yg diperbuat daripada batu. The size is varies; kalau byk duit, beli la home temple yg besar sket. Home temple lak diorang letak kat penjuru timur laut umah tu. Tmpt utk diorang semayang 3 kali sehari. Sape yg berada, buat pakai batu gunung berapi yg hitam kalernya. Then, instead of gate, diorang pakai pintu gerbang. Not exactly pintu gerbang yg kaw2 besar cam nak sambut YB atau menteri, but pintu gerbang batu yg jadi trademark kat bali. Maknanya, kalau gi memana kat bali mesti nampak bende tuh kat setiap
umah. Even isi kandungan umah tu pon ada guidelinenya, dari toilet ke bilik tidur anak pompuan, anak laki, dapur ngan ruang utk aktiviti(cam kematian, kawin etc.). Ada cara susunannya yg malas aku nak terangkan...

Food
There's no place like home....Nak cari makanan yg halal mmg susah. Since most of em org hindu, so diorang x kesah la bab2 halal haram nih. Mkanan spesel utk gerai2 kat sana (selain gerai nasi padang yg aku x sure halal ke idak) adalah...jeng...jeng...jeng...Babi Guling atau suckling pig. Kalau lalu mana2 kedai yg ada babi guling nanti nampakla anak babi yg kemerah-merahan ala-ala chicken roasted atas dulang. Makanan halal tu ada la, kena pandai cari je la... KFC, McD, Pizza Hut ngan A&W tu bleh la makan sebab ada sijil halal yg dikeluarkan oleh Majlis Islam Indonesia.

Places of attraction
= Kuta Beach - Pantai yang feymes kat Bali. Sini la tmpt orang nak surfing. Tapi masa aku pegi, tide x tinggi tapi masih ada orang yang surfing.Alongside Kuta Beach, terletaknya hotel2, kedai2 dan mall2. Dekat Kuta beach tu juga letaknya Legian road, tmpt yang mana sebuah pub telah diletupkan dan mengorbankan lebih 300 nyawa. Aku difahamkan yg pub tu discriminate terhadap org2 indon. Kira only foreigners allowed, but i don't think that the sole reason knape pub tu diletupkan..ye dak?
= Kintamanis - Highland yang menghadap tasik semulajadi ngan gunung berapi yang masih lagi aktif tapi masih blom mau meletup. Tmpt tu cam rupa Mordor pon ada...sebab kaki gunung tu kaler hitam dek batu lava cam dalam LOTR. Cuma x kuar wap je.= tanah Lot - Tempat best nak tgk sunset sambil minum air kelapa muda. Alangkah indahnya kalau bersama awek ketika itu...cewah....

Foreigners
Bersepah mat & minah saleh kat sana especially dari Australia. Asal kalih je nampak diorang. Tour guide aku ckp recently banyak plak mat & minah sepet yang dtg especially dari jepun dan korea. Surely diorang anggap bali ni heaven of leisure ngan shopping. Kayla, foreigners kat
bumi org pon friendly jugak, especially minah2 saleh yg lay topless kat beach. Damn!! Aku apa lagi, kepala arah lain, mata pandang lain la.... Muahahaha.... Totally an eye wash for a kampung guy like me. Don't blame me arr, all guyz are same maa... Unfortunately, aku cuma jejakkan
kaki kat beach tu masa last day aku kat sana. Screw u travel agency!! Suppose diorang bawak pegi pantai dulu...

Locals
Aku difahamkan dah xde kes2 pickpocket kat bali. But sure hell org bali ni annoying pursuer and persuasive. Kalu diorang jual something, mmg betul dia follow pastu pujuk sruh beli. Kadang2 tu bleh lemas ngan peniaga2 kat sana. Dah kata tak nak pon diorang ikut jugak. Nak cari makan la katakan... Driver2 kat sana mmg kuat hon dan bit rude. Keluar masuk jalan tu ikut suka hati je. Even kalau berdiri tepi jalan nak lintas pon kena hon. Tu la yang membuatkan org dok hon je x henti2. Tapi aku x pernah nampak lagi accident kat sana. Maybe pasal selalu sangat dengar hon, diorang jadi lebih aware kot.... Another thing, locals at Bali skrg nih byk yg berbinikan minah saleh. Kira satu culture issue gak kat sana. Lantak la...

Cheap stuffs
Totally mith. Xde la murah sangat, setin coke diapon sama gak harganya ngan kat M'sia punya. Fast food dia aku rasa mahal sket je dari kat M'sia. Cuma yg murah, brg2 branded cam quiksilver, billabong, roxy, kasut2 nike, adidas dll. Brg imitation pon byk kat sana. Sape yg master tawar menawar xde hal la kalau gi sana. Untung2 baju RM60 bleh tarik jadi RM20.

Hmm....Tu je la yg aku rajin nak tulis. Nak tau lebih lagi, pegi sendri la!!!

Chow.

:: G Talk ::

:: ViD bOx ::


Wonderboy? - Nobody