Friday, November 28, 2008

Chapter 204 - Normal

Nothing much happened these couple of weeks. as usual, kerja, kerja, kerja.. probably same thing goes with everyone. dah dekat hujung tahun ni al-maklum la. sape yang agak2 nk kawen, sebok dgn persiapan kawen. sape yang nak kawen tahun depan, dah sebok nk membeli barang kawen. sape yang dah kawen, sebok nk bawak anak-bini pegi holiday. semua pakai duit. DUIT! DUIT! DUIT! tapi adakah bermakna kita ni hamba kepada duit? entahlah.. depend on how we interpret it. tipulah bila aku kata duit bukan segala-galanya padahal aku tertunggu2 hujung bulan gaji masuk. Game Eternal Sonata masih menunggu aku kat kedai uncle Wong. itupon nk pakai duit. percutian ke beijing, perhentian ngan kinabalu tahun depan pon nk pakai duit. belom lagi kira hutang piutang dgn kawan2.. semua nk pakai duit. pendek kata hidup ni perabihkan duit saje. itu aku la....

you all know lah.. world economy is very very shaky right now. dominasi US dlm ekonomi dunia dah jadi macam sampah-sarap menanti saat nk dilupuskan. mmg patut kita mencari dominasi baru. China maybe? hahaha.. cakap mmg senang. mmg dasar perbualan orang yang bukan bidang kepakaran yang menonong cakap xpegang fakta; sama la macam ahli2 politikus kat tanah air kita ni... baik biru, merah, hijau, kuning, biru muda; gay atau lurus... xpegang jawatan lagi dah janji itu ini. nak reform la, xnak kroni la, nk jual putrajaya la, nk bagi air free la, nk lepas jawatan la... kesudahnya, bila dah pegang kuasa.. janji tinggal janji.

tahukah anda thanksgiving di negara yang menyambutnya jatuh pada tarikh yang berbeza2. US pada fourth Thursday in November, Canada pada second Monday in October dan Granada pada 25th October. kenapa nk tahu padahal kita xsambut? sebab xsalah utk tahu... kenapa berbeza2? sbb pada lahirnya, thanksgiving adalah pesta menuai. tamatnya musim autumn menandakan tamatnya musim bercucuk tanam. lain negara, lain interpretasi akan akhirnya musim luruh. jadi sebagai penghargaan kepada tanah dan manusia yang mengerjakan tanah, derang sambut thanksgiving dgn buat makan besar. Malaysia pon ada pesta menuai, tapi disambut oleh golongan minoriti saje. Pada fitrahnya, konsep thanksgiving ni x lari dari konsep bersedekah dan berterima kasih dalam Islam; kecuali pemujaan tuhan tanah dan sebagainya. cuma, xperlula tunggu perayaan atau event baru nk bersedekah dan berterima kasih.

ciao.

:: G Talk ::

:: ViD bOx ::


Wonderboy? - Nobody